Mega szybkie i smaczne placuszki. Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku, robię go w różnych konfiguracjach, ale najczęściej z bananami bądź jabłkami. Można dodać różne dodatki takie jak rodzynki, chia, wiórki kokosowe, mielone orzechy włoskie lub laskowe, suszoną żurawinę czy morele. Fajny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek, czy w domu czy na popołudniowym spacerze. Placuszki smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu. Są przepyszne i naprawdę zdrowe!
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 150 gram mąki pszennej
- 4 łyżki syropu z daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z jogurtem, aż do połączenia się składników. Dodajemy syrop z daktyli, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do utworzenia jednolitej masy. Dajemy potarte jabłuszka, chia i rodzynki. Smażymy na telfonowej patelni po kilka minut z każdej strony.