Makaron z sosem bolognese to  jedno z moim ulubionych dań. Generalnie uwielbiam makarony z sosami i pewnie część kulinarnej mnie jest pochodzenia włoskiego, ale sos bolognese…mhm. Tylko kilka razy jadłam taki prawdziwy, taki smaczny, taki idealny. Nie każdy potrafi zrobić sos, który będzie kwintesencją  świeżych warzyw, dobrego mięsa i aromatycznych ziół. Wciąż próbuję, ale mój problem polega na tym, że zawsze zrobię coś po swojemu. Dlatego bolognese będzie zawsze inne – moje. I to też jej fajne 🙂 I taki jest ten przepis. Ty też zaszalej i zrób coś po swojemu 🙂

Składniki na tagliatelle:

  • 2 średnie cukinie

Składniki na sos: 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • świeża bazylia
  • świeże oregano

Przygotowanie:

Zmielone mięso podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Kiedy cebula się zeszkli, a mięso będzie usmażone, dodajemy pomidory z puszki i czosnek. Warzywa dusimy z mięsem. W między czasie obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dodajemy do gotującego się sosu wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę papryką i wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawy i świeże zioła. Sos gotujemy około 1 godziny na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. 
 
Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw przygotowujemy makaronowe paski. Wykładamy na talerz, dodajemy przygotowany sos oraz pokrojoną mozzarellę. Jemy 🙂