Trochę przed świątecznie zaserwuję Wam fajny przepis na babkę kokosową.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typu 2000
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie: 

Do misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gęstą,
puszystą masę. Dodajemy olej i ubijamy dalej na jednolitą masę Do osobnej miski dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oraz wiórki kokosowe. Powoli, cały czas mieszając, dodajemy
mieszankę mąk do masy z jajek, cukru i oleju. 

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej
masłem. Pieczemy przez 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni bez
termoobiegu. Sprawdzamy czy patyczek jest suchy, jeśli tak ciasto jest
gotowe:)