Już pewnie nieraz wspomniałam za co uwielbiam lato. Jest tego naprawdę dużo, ale zdecydowanie na pierwszym miejscu wśród letnich pyszności są wspaniałe pomidory malinowe. Zjadane w różnych postaciach, na każdy posiłek, przy każdej możliwej okazji. Ich niesamowity smak i soczystość podkreśla świeża bazylia, którą hoduję co roku na ogródku. W tym roku bardzo miło mnie zaskoczyła swoją obfitością:) Dlatego też bardzo często przygotowuję salsę pomidorowo – bazyliową, która znakomicie sprawdza się przy potrawach z grilla. 
Składniki:
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 5 listków świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cytryny 
  • szczypta soli
  • szczypta chili
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy umytą i pokrojoną bazylię oraz oregano, czosnek, oliwę, cytrynę i przyprawiamy do smaku. Gotowe!